Nuorten voimistelukerho Rysky Gymnastikklubb ry

 

Katso Sipoon Sanomien juttu 30.10.2008 tästä!

Uusimaa 27.10.2010 tästä!

 

 

Erilaisia juttuja, erilaisiin juttuhin liittyen, omia ja muiden:

 

 

Daily Mail listasi yleisesti huonoina pidettyjä tapoja ja niiden hyviä puolia.
Vihaisuus
Vihanhallintaan kehottavien neuvojen pohjalla on usein verenpaineen nousu, joka saattaa nousta agressiivisten tunteiden jyllätessä. Carnegie Mellon yliopisto Pittsburgissa havaitsi tutkimuksessaan, että ihmiset, jotka reagoivat ärsytyksiin ja erittäin stressaaviin tilanteisiin ilmaisemalla vihantunteitaan (kohtuullisissa mittasuhteissa), säilyttivät verenpaineensa tasaisempana ja erittivät vähemmän kortisolia eli stressihormonia kuin ne, jotka reagoivat vastaavissa tilanteissa pelolla tai piilottivat tunteensa.
Oleellista on päästää höyryjä välillä ulos, jos sen tekee muita loukkaamatta ja vahingoittamatta. Tutkijoiden mukaan liiallinen pelokkuus, tunteiden patoaminen ja turhautuminen lisäävät sterssihormonia, joka vaikuttaa osaltaan myös sydämen terveyteen.
Pelaaminen
Pleikkari voi olla parempi vaihtoehto kuin passiivinen television tuijottelu sohvalla. Erityisesti lasten pelaamista ja sen kestoa täytyy tarkkailla, mutta tutkijoiden mukaan aktiivista osallistumista ja liikkumista vaativat pelit voivat toimia liikunnan tavoin terveyttä edistävinä.
Kiroilu
Brittitutkijoiden mukaan kiroilu auttaa kestämään kipua. Tutkijat testasivat 64 oppilaan testissä, kuinka kauan he pystyivät pitämään käsiään jäisen veden alla. Kiroilulla oloaan helpottaneet pystyivät pitämään käsiään jäävedessä 40 sekunttia kauemmin kuin lievemmillä keinoilla sinnitelleet.
Synnytyksissa kiroilun kerrotaan myös tehonneen tuskaiseen oloon.
Laiskottelu
Daily Mailin haastatteleman lääkärin ja tutkija Peter Axtin mukaan ihmiset, jotka heräävät aina aikaisin ja pitävät itsensä kiireisenä koko päivän, elävät hitaampaa elämänrytmiä suosivia lyhyemmän elämän. Axtin mukaan riittävä laiskottelu on avainasemassa pitkän elämän salaisuudessa.
- Tuhlaa puolet vapaa-ajastasi, hän kehottaa.
Tutkijan mukaan päiväunet ovat parempi vaihtoehto kuin vaikkapa ylimääräisen ajan käyttäminen tenniksen pelaamiseen. Myös yli 50-vuotiaiden ei tutkijan mukaan kannattaisi enää rehkiä lenkkipolulla nuoruuden päivien tapaan, sillä keski-iän jälkeen elimistö tarvitsee enemmän energiaa solujen uudistumiseen ja sitä kautta sairauksien estämiseen.
Laiskottelun hyöty on todettu myös tutkimalla villien ja vangittujen eläinten elinkaarta. Savannilla villinä elävä leijona elää keskimäärin kahdeksan vuotta, mutta voi elää peräti 20 -vuotiaaksi eläintarhassa. Samoin jääkarhut saattavat elää vangittuna 20 vuotta pidemmän elämän kuin vapaat yksilöt.
Laiskottelun yhteydessä harrastettava haaveilu ja mietiskely aktivoivat aivoja ja auttavat käsittelemään kokemuksia.
Stressaaminen
Vakavissa ja vaikeissa tilanteissa kuten esimerkiksi aivioerovaiheessa immuniteettitaso saattaa kovan stressin vuoksi madaltua ja altistaa erilaisille sairauksille. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että lyhytaikainen ja siedettävä stressi edistää muistia ja uusien asioiden omaksumista.
Stressihormoni kortisoli vaikuttaa aivojen osiin, jotka vaikuttavat oppimiseen ja tunteiden käsittelykykyyn. Laiskottelun opettelu aktiivisuuden rinnalla olisi tärkeä oppi.
- Stressi vaikuttaa ihmisiin sekä haitallisesti että suojaavasti. Suoriutuaksemme paremmin, tarvitsemme kohtuullista stressiä, mutta liiallinen stressi taas alkaa vaikuttaa hidastavasti toimintakykyymme.
Kotitöiden välttely
Aiemmissakin tutkimuksissa on todettu, että liian kliininen koti heikentää vastustuskykyä. Bristolin yliopiston tutkimus todisti, että vauvoilla, jotka elivät ensimmäiset kuukautensa ympäristössä, jossa käytettiin päivittäin vahvoja pesuaineita, oli kasvanut astmariski myöhemmässä vaiheessa.
Musiikin kuuntelu kovalla
Brittitutkijat kehottavat valitsemaan aika ajoin Black Sabbathin herkistelymusiikin sijaan ja säätämään volyymin suhteellisen kovalle. Ajoittainen kova musiikki tuottaa mielihyvää ja saa voimaan paremmin kuuntelun aikana ja jälkeenpäin. Hyvästä, kovaäänisestä musiikista saatava mielihyvä on lehden mukaan yhteydessä myös aivojen osiin, jotka säätelevät nälkää ja seksihaluja. Kun nämä tarpeet on tyydytetty, ihminen tuntee rauhallisuutta ja onnellisuutta.
Vuoteen sijaamatta jättäminen
Sijaamaton sänky ei välttämättä näytä siistiltä eikä sovi sisustukseen, mutta yöllä vuodevaatteisiin kertynyt hiki haihtuu paremmin avatussa vuoteessa. Pölypunkit eivät myöskään viihdy avoimessa kuivassa ympäristössä, jolloin sängyn petaamatta jättäminen vaikkapa työpäivän ajaksi on perusteltua.

 

 

 

 

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article154687.ece?s=u&wtm=medi-12112008

Voimaa ja kestävyyttä voi harjoitella yhtä aikaa, mutta kohtuudella, osoittavat jyväskyläläistutkimukset.

- Kuntoilijan harjoitellessa sekä lihasvoimaa että kestävyyttä kohtuullisella harjoitusmäärällä, esimerkiksi 1-2 kertaa voimaa viikossa ja 1-2 kertaa kestävyyttä viikossa, molempia ominaisuuksia voidaan kehittää lähes ongelmitta niin nuorilla aikuisilla kuin ikääntyneilläkin, summaa professori Keijo Häkkinen.

Häkkinen kollegoineen esitteli tutkimustuloksiaan kansainvälisessä voimaharjoitteluun keskittyvässä kongressissa marraskuun vaihteessa Colorado Springsissä.

Harjoittelu parantaa sydämen, hengitys- ja verenkiertoelimistön sekä hermo-lihasjärjestelmän suorituskykyä. Sillä on positiivisia vaikutuksia myös kehon koostumukseen ja toimintakykyyn.

- Jos yhdistetyn kestävyys- ja voimaharjoittelun harjoitusmäärää kasvatetaan liian suureksi ja molempia ominaisuuksia yritetään harjoitella yhtä aikaa hyvin pitkän harjoitusjakson ajan, törmätään usein ongelmiin, Häkkinen varoittaa.

Vaikka kestävyysominaisuutta voidaan tällöin yleensä vielä kehittää jossakin määrin, lihasvoiman ja erityisesti nopeusvoiman kehitys alkaa taantua tai saattaa jopa kääntyä laskuun. Tämä johtuu voima- ja kestävyysharjoittelun toisistaan poikkeavista spesifisistä adaptaatiomekanismeista elimistössä neuromuskulaarisella, hormonaalisella ja molekulaarisella tasolla.

Harjoittelun jaksottaminen on tärkeää

Häkkisen mukaan avainasemassa on kestävyys- ja voimaharjoittelun jaksoittaminen.

- Esimerkiksi kestävyysurheilijan, jonka tarvitsisi kehittää kestävyyden ohella myös jossakin määrin lihasvoimaa ja erityisesti nopeusvoimaa, tulee jaksottaa harjoittelunsa optimaalisesti.

Kestävyysharjoittelun osuutta tulee hiukan vähentää esimerkiksi 4-8 viikon ajaksi, jolloin tehostetulla voima- ja/tai nopeusvoimaharjoittelulla halutaan kehittää hermo-lihasjärjestelmän suorituskykyä, Häkkinen suosittaa.

Tällaisella oikeaan harjoitusvaiheeseen ajoitettavalla harjoittelujaksolla kestävyysurheilijan kestävyyssuorituskyky ei ehdi vielä laskea, mutta tällöin pystytään kehittämään sekä nopeusvoima- ja nopeusominaisuuksia että kestävyyssuorituksen taloudellisuutta.

 

 

 

Venyttelystä

Useimmille on opetettu, että ennen urheilusuoritusta tulisi venytellä. Maailma muuttuu. Tutkijat uskovat, että monet urheilijoiden tekemistä lämmittelyrutiineista ovat silkkaa ajanhukkaa – jopa haitallisia.

New York Times kertoo nevadalaisyliopiston tutkimukseen viitaten, että lihasten 20-30 sekunnin mittainen venytys ennen urheilusuoritusta heikentää lihasta. Tutkimukseen osallistuneiden urheilijoiden jalkalihakset tuottivat vähemmän voimaa staattisen venyttelyn jälkeen, kuin mitä ne tuottivat ilman mitään venyttelyä.

Lehti viittaa myös muihin tutkimuksiin, joissa on havaittu venyttelyn vähentävän lihasvoimaa jopa 30 prosenttia.

Jopa vain toisen jalan venyttäminen voi heikentää toisen jalan suorituskykyä. Syyn tähän uskotaan olevan keskushermostossa, joka kamppailee muutoksia vastaan.

Newyorkilaisen urheiluinstituutin johtaja kertoo, että lihaksesta tulee venyttelyn jälkeen vähemmän herkkä ja että lihas pysyy heikentyneenä 30 minuuttia. Näin urheilijan ei kannattaisi aloittaa harjoittelua.

Miten sitten pitäisi lämmitellä? Oikeaoppisen lämmittelyn pitäisi tehdä lehden mukaan kaksi asiaa: irrottaa lihaksia ja saada veri kiertämään. Lämmin lihas ja kiihtynyt verenkierto ottavat happea verenkierrosta tehokkaammin ja varastoivat lihasten polttoainetta tehokkaammin. Näin lihakset myös kestävät kuormitusta paremmin.

Alkulämmittelyssä pitäisi olla siis jotain aerobista toimintaa, kuten hölkkää – tämä nyt on tiedetty jo vuosikausia. Monet urheilijat tekevät tämän kuitenkin liian intensiivisesti tai liian aikaisin.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 30 minuuttia alkulämmittelyn jälkeen istuneiden koripalloilijoiden selät olivat jäykempiä kuin ennen alkulämmittelyn aloittamista. Useampi tutkimus on osoittanut, että liian innokas alkulämmittely vain väsyttää.

Tutkijoiden vinkki on, että sykkeen pitäisi olla lämmittelyn alussa noin 40 prosentin tasolla maksimista – siis hyvin alhaalla – ja nousta lopuksi 60 prosenttiin. Lämmittelyn tulisi kestää 5-10 minuuttia ja palautumisen 5 minuuttia.

Pitkät venytykset ovat vielä yleisiä esimerkiksi juniorijalkapallojoukkueiden alkulämmittelyssä. Urheiluinstituutin johtaja sanoo NYT:lle, että tunne siitä, että lihakset ovat valmiina lisääntyy, mutta todellisuudessa vain lihasvenytyksen aiheuttaman kivun henkinen sietokyky vain kasvaa.

Esimerkkinä lihasvoimaa kasvattavasta venyttelystä mainitaan ”dynaaminen venyttely”, mikä tarkoittaa lihasten venyttelyä liikuttaessa. Yhdysvaltain juoksumaajoukkueen valmentaja antaa vinkiksi vanhan kunnon ”kantapäitä takapuoleen” –juoksun. Jalkapalloilijoille ja tennispelaajille vinkiksi annetaan ”Hämähäkkimies”-venytys, jossa kontataan nelinkontin samaan tapaan, kuin Spider Man konsanaan.

Dynaamisen venyttelyn tehosta vammojen ehkäisyssä ei olla yksimielisiä. Tutkimukset ovat kuitenkin hyvin yksimielisiä siitä, ettei pelkästä staattisesta venyttelystä on hyvin vähän hyötyä, jos ylipäätään mitään. Naisjalkapalloilijoilla tehty tutkimus osoitti, että dynaamisen ja staattisen venyttelyn yhdistäminen vähentää polvivammoja.

http://www.uusisuomi.fi/urheilu/40380-venytteletko-kannattaisi-lopettaa

2008 M-1 CHALLENGE URHEILU+KANAVALLA

 

Vapaaottelun 2008 M-1 Challenge nähdään Suomessa Urheilu+kanavalla 20.10.

alkaen maanantaisin klo 23.00. Lisäksi lähetyksistä tulee toisto seuraavana

viikonloppuna. Koko sarja käsittää kaikkiaan 22 tunnin mittaista lähetystä ja

kestää maaliskuulle saakka.

 

M-1 Challenge järjestää ottelutapahtumia ympäri maailman, joissa tarkoituksena

on löytää lahjakkaita ottelijoita maailman suurimpiin vapaottelutapahtumiin.

Ensimmäisellä kaudella on mukana 10 joukkuetta, Suomi yhtenä niistä.

 

Urheilu+kanavan esittely:

http://www.urheilukanava.fi/index.php?id=136

 

Tutkimuksen mukaan liikunta näyttäisi ehkäisevän lukemisesta aiheutuvaa likinäköisyyttä:

 

http://findarticles.com/p/articles/mi_m1608/is_5_24/ai_n25471700/print?tag=artBody;col1

The UFC workout II: build ultimate fighting muscle, definition, and mental toughness

Kru Mark DellaGrotte

Last December, we gave you a small sample of what an Ultimate Fighter's workout might be like. This month, we offer you an even tougher training plan, direct from the set of Spike TV's The Ultimate Fighter show, featuring last season's winner, Mac Danzig.

The program is broken down into three days; each workout is performed as a circuit. Training one full-body exercise after another with little rest in between not only burns up calories, but it simulates a fight. Each of these circuits lasts roughly six minutes, one minute longer than a UFC round. You'll perform the circuits up to five times in one workout, making for an intensity similar to a five-round UFC title fight.

In addition to working nearly every muscle at once, most of the exercises provide a severe challenge to your balance, building core strength as well as champion-worthy abs. If you're a UFC fan, you'll notice that many of the moves look similar to fighting techniques you've seen in the Octagon. The Thai clinch rollout replicates pulling an opponent's head down for a knee strike. The band smackdown prepares you to stuff an opponent's takedown attempt. And of course there are the various dumbbell punches. After four weeks on this program, you may not want to step into the Octagon yourself, but you'll at least look like you could.

UFC WORKOUT II DIRECTIONS

FREQUENCY: Perform each workout (A, B, and C) once per week, resting at least a day between each session.

HOW TO DO IT: Perform the exercises as a circuit, completing one set for each exercise, one after the other. After you've finished the last exercise in a workout, repeat the process until you've completed three circuits. Over time, build up to five circuits.

WEIGHT: Except where otherwise noted, use the heaviest weight that allows you to complete all the prescribed repetitions for each set.

For workout C visit mensfitness.com/ufcworkout2

1 DUMBBELL PUNCH WALK

Hold a light dumbbell in each hand and get on all fours with your legs spread out wide behind you and your hips in the air [1]. Rotate your torso to the right and raise your right hand up, as if you were winding up to throw a punch [2]. Now bring your hand down as if you were throwing a punch--but do not throw it hard--and plant it on the floor a little in front of you. Immediately wind up with the left hand [3], and repeat. That's one rep. Continue in this fashion, "walking" across the room on your hands for 10 reps, and then reverse the motion so that you walk backward for 10 reps.

[ILLUSTRATION OMITTED]

2 SINGLE-LEG DUMBBELL ROW

Hold a dumbbell in each hand and balance on your left leg. Keeping your lower back in its natural arch, bend forward at the hips and knee and lower your torso until it's 45 degrees to the floor. Row the left-hand dumbbell to your side [1], lower it, and then row the right-hand weight [2]. That's one rep. Complete 10 reps, and then switch legs and repeat.

[ILLUSTRATION OMITTED]

3 T-PUSHUP

Hold a dumbbell in each hand and get into pushup position. Perform a pushup as normal [1] and then rotate your body 90 degrees, reaching toward the ceiling with your left arm [2]. Your body should form a T shape. Reverse the motion to return to the starting position, and then repeat on the other side [3]. That's one rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

4 INVERTED ROW ON SWISS BALL

Get to a chinup bar and set a Swiss ball on the floor in front of you. Grab the bar with an underhand, shoulder-width grip, and hang from it, resting your feet on the ball [1]. Keeping your body rigid, pull yourself up until your chin is over the bar [2]. Pause, and then lower yourself back to the starting position. That's one rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

5 CAGE CLIMB

Go near a wall, fence, or staircase and get into pushup position, resting your shins on a Swiss ball [1]. Reach out and grab the fence, or firmly plant your hand against the wall or stair [2], and begin climbing up it, one arm at a time [3]. Climb as high as you can, and then reverse the direction to return your hands to the floor. Repeat for 30 seconds.

[ILLUSTRATION OMITTED]

6 DUMBBELL PUNCHING

Hold a light dumbbell in each hand and get into a fighting stance [1]. Begin alternating jabs [2] and crosses [3], throwing each punch very lightly. Do not swing hard.

7 DOWNWARD PUNCHING

Keep the same dumbbells you used before and get into an athletic stance, your fists cocked by your sides [1]. Begin lightly throwing looping punches diagonally toward the floor [2], emphasizing drawing your arms back up to recoil for each punch [3].

[ILLUSTRATION OMITTED]

8 DUMBBELL UPPERCUT

Stand in an athletic stance holding two dumbbells [1]. Rotate your body to the left, pivoting on your left foot and throwing an uppercut with your right hand [2]. Now uppercut with the other hand [3]. That's one rep. Do not throw hard punches--just focus on keeping good punching form.

[ILLUSTRATION OMITTED]

9 BAND PULL

Tie a large band around a sturdy object, hold it in your left hand, and get on all fours a few feet back from where the band is tied so that you feel tension on it [1]. Begin pulling the band back in every possible direction--row it straight back [2], raise it out to your side [3], etc.--for 15 seconds. Be sure to stay balanced on your feet and other hand the whole time. Switch arms and repeat.

[ILLUSTRATION OMITTED]

1 SINGLE-LEG DUMBBELL SNATCH

Hold a dumbbell in your right hand and balance on your left leg. Keeping your lower back in its natural arch, bend forward at the hips and knee until the dumbbell is just below your knee [1]. Now explosively extend your hips and knee and simultaneously shrug the weight up. When the weight reaches your chest, flip your wrist over so that the momentum carries the weight straight over your head [2]. Lower the weight back down. That's one rep. Complete 10 reps, and then switch sides and repeat with the opposite arm.

[ILLUSTRATION OMITTED]

2 MEDICINE-BALL CIRCLES

Hold a medicine ball with both hands and extend your arms straight overhead [1]. Begin making a big circle with the ball in a clockwise motion [2]. keeping your arms straight the whole time [3]. Repeat the motion in the counterclockwise direction. That's one rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

3 GUARD SITUP

Hug a medicine ball to your chest and lie on your back on the floor with your knees bent 90 degrees [1]. Sit up with the ball [2], and scramble to your feet as quickly as possible without using your hands [3]. That's one rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

4 MEDICINE-BALL TURKISH GETUP

Lie on your back on the floor, holding a medicine ball at arm's length over your face [1]. Begin standing up as quickly as possible [2]. keeping your arm perpendicular to the floor at all times [3]. That's one rep. Switch the arm that holds the ball on each rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

5 BAND SMACKDOWN

Loop a band around a sturdy surface and hold an end in each hand. Stand a few feet back so that you feel tension on the band and stand in an athletic stance, letting the band pull your arms forward [1]. Explosively draw your arms back and downward, as if you were dragging somebody to the ground [2]. Return to the starting position, and repeat on the other side [3]. Continue for 30 seconds.

[ILLUSTRATION OMITTED]

6 SWISS-BALL DUMBBELL ROTATION

Hold a dumbbell with both hands and lie back on a Swiss ball so that your hips are parallel to the floor and the weight is straight out in front of you [1]. Rotate as far as you can to the left, keeping your hips parallel to the floor [2]. Then rotate to the right [3]. That's one rep.

[ILLUSTRATION OMITTED]

7 MEDICINE-BALL WOODCHOP

Stand in an athletic stance, holding a medicine ball behind your head [1]. Explosively swing it down between your legs as if you were bringing an ax down onto a log [2], and then swing it back up fast.

[ILLUSTRATION OMITTED]

8 SWISS-BALL ONE-ARM ROW

Hold a dumbbell in your right hand and rest your left knee on a Swiss ball. Brace yourself on the ball using your left hand and placing your right foot out wide [1], and row the weight to the outside of your chest [2]. Lower the weight back down. That's one rep. Complete 10-20 reps, and then switch sides and repeat.

[ILLUSTRATION OMITTED]

COPYRIGHT 2008 Weider Publications
COPYRIGHT 2008 Gale, Cengage Learning

 

Ground Game

Helsingin Itsepuolustuskoulun pääopettaja Timo Räkköläinen on kehittänyt Ground Game (GG) -nimisen opetusohjelman, jonka tarkoituksena on tarjota itsepuolustuksen harjoittelijoille tehokkaita toimintamalleja kadulla tapahtuviin päällekarkaustilanteisiin. Kyseessä on konsepti, jota opetetaan toistaiseksi erityisissä seminaareissa.

Tällainen neljän osa seminaarikokonaisuus järjestettiin myös Ryskyssä 2008 keväällä.

Ground Game ei siis ole uusi laji vaan opetusohjelma, jonka ohjeita noudattaen Helsingin itsepuolustuskoulu, HIPKO, tarjoaa seminaareja. Niissä syvennytään aina kuhunkin maassa puolustautumisen ja hallinnan osa-alueeseen. Kiinnostus maassa tapahtuvaan kamppailuun itsepuolustustilanteissa kumpuaa Räkköläisen omasta harjoittelutaustasta ja halusta löytää paras mahdollinen tapa puolustaa itseään kamppailun eri etäisyyksillä. Timo Räkköläinen on pitkän taekwondo-kilpauransa jälkeen keskittynyt opettamaan hapkidoa ja taekwondoa enemmänkin itsepuolustus-, kuin kilpailunäkökulmasta. Hän on viime vuosina harjoitellut intohimoisesti myös brasilialaista jujutsua (BJJ)ja lukkopainia Lucio Linhareksen ohjauksessa (Alliance Jiu Jitsun musta vyö). Myös vapaaottelu ja nyrkkeily ovat vahvasti mukana Timon harjoitusohjelmassa.

Ei saa joutua mattoon!

itsepuolustuslajeissa tekniikoiden harjoittelu keskittyy lähinnä pystyssä tapahtuvien lukkojen, heittojen, iskujen ja vapautumisien harjoitteluun. Mattoasiat kuitaan liian usein lauseella: 'Ei saa joutua mattoon!' Lähtökohtaisesti maahan ei tietenkään pidäkään joutua itsepuolustustilanteessa. Mutta mitäs sitten, jos maahan kuitenkin kaadutaan?
Monet IP-lajit ja perinteisten lajien itsepuolustusosiot sivuuttavat maassa tapahtuvan itsepuolustusopetuksen puhtaasti siitä syystä, että opettajilta puuttuu pätevyys ja myös kiinnostus niiden opettamiseen. Vaikka brasilialainen jiu jitsu tarjoaakin parhaan mahdollisen tekniikkarepertuaarin maassa tapahtuvaan itsepuolustukseen, täytyy muistaa että lajista on viime vuosikymmenien aikana muovautunut urheilulaji, jota ei juurikaan enää harjoitella itsepuolustustarkoituksessa. Vaikka maassamme onkin jo lukuisia ansioituneita BJJ-opettajia, ei sen itsepuolustuksellisiin juuriin tunnu olevan kovinkaan paljon kiinnostusta, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ground Gamen periaate

Miten maassa sitten pitäisi puolustautua? Tähän kysymykseen Timo Räkköläinen pyrkii löytämään itsekin vastauksen ja hän tarjoaa sitä eteenpäin Ground Game -konseptinsa avulla.

Ground Gamen konseptin kulmakivinä on sen puolustautumisstrategia:

1. Suojaa päätä ja älä anna vastustajalle tilaa potkia tai lyödä.
2. Sijoittaudu oikein. Liiku pois vastustajan sidonnasta tai lopetusyrityksistä ja ota itsellesi edullinen sidonta (positio).
3. Nouse pystyyn (tai ota tilanteeseen sopiva hallinta).

Koko konseptin kantava ajatus on yksinkertaisesti siinä, että päästään mahdollisimman nopeasti ylös maasta. Monet GG:n tekniikoista pohjautuvat suoraan BJJ:n ja lukkopainin tekniikoihin. Tekniikat on valittu GG:n puolustautumisstrategian lähtökohdista ajatellen.

GG-seminaarien sisältö

Ground Gamen ohjelma on jaettu viiteen osaan, joita seminaareilla opetetaan seuraavasti:

Poistumiset
ja 2. opettaa siirtymään pahoista, maassa tapahtuvista asennoista itselle edullisempiin asentoihin, joista jaloilleen nouseminen on mahdollista. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei toisen alta voi vain hypätä ylös, siihen tarvitaan tekniikkaa. Näkökulma on eri kuin brasilialaisen jujutsun urheilumuodossa. Jos BJJ:ssä kamppailu pyritään lopettamaan lukolla tai kuristuksella maassa, niin GG:ssä taas pyritään mahdollisimman nopeasti takaisin jaloilleen. GG:ssä maasta nouseminen on koko homman juju. Syykin on ilmeinen. Itsepuolustustilanteessa hyökkääjiä saattaa olla useita tai maassa on lasinsiruja, eikä pyöriminen kovalla kivisellä alustalla ole siksi turvallista. Osien 1 ja 2 sanoma on; pyri ylös mahdollisimman nopeasti!

Hallinnat

3. ja 4. osissa harjoitellaan itselle edullisten sidontojen, hallintaotteiden, lukkojen ja kuristusten tekemistä. Monien lajien itsepuolustusosioissa vastustaja pyritään kaatamaan esimerkiksi lukolla, pyyhkäisyllä tai heitolla. Tilanteen loppuun ajamiseen ei kuitenkaan keskitytä riittävästi. Kirjoittamaton sääntö harjoituksissa tuppaa olemaan, että kun kaveri pyllähtää maahan, niin tilanne on ikään kuin voitettu. Tai sitten tehdään perään pari iskua sinnepäin tai huolimaton lukko ja tilanteen pitäisi olla viimeistään silloin ohi. Tästä ei opi kuin vääriä toimintamalleja. Tilanteessa jossa puhe ei auta, on toimittava tarkasti. Osat 3 ja 4 ovat hyödyllistä tietoa myös vartijoille, järjestyksenvalvojille ja poliiseille, joiden työssä saatetaan joutua tilanteeseen missä puhe ei auta. Tällöin on voiman käytön minimoimiseksi asiakasta hallittava sidonnoilla, lukkopohjaisilla kuljetusotteilla ja kuristuksilla. Osien 3 ja 4 sanoma on: tilanteiden loppuun ajamista pitää harjoitella paljon, jotta kontrolli ja voima on suhteutettu oikein tilanteen mukaisesti.

Kohti kokonaisuutta

5. osassa huomioidaan puolustuksen ja hyökkäyksen näkökulmasta lyönnit, potkut, raapimiset puremiset jne. Edellä mainitut tekniikat on otettu mukaan vasta konseptin viimeiseen vaiheeseen, koska Timo Räkköläisen mukaan on järkevää, että harjoitellaan ensin kunnon poistumistekniikoita pahoista sidonnoista, eikä luoteta vain 'likaisiin temppuihin'. Huonosti tehty tai onnistunut tekniikka saattaa vain provosoida hyökkääjää. Yksi GG-konseptin tärkeimmistä näkökulmista onkin se, että ensin harjoitellaan 'oikeita' tekniikoita ja vasta myöhemmin liitetään niihin ns. 'likaiset temput', lisäten näin tekniikoiden toimivuutta. Konseptin viimeisessä vaiheessa harjoittelu viedään erilaisilla harjoitusmenetelmillä lähemmäksi käytännön tilanteita.

Konseptin tarkoitus

Ground Game sisältää tarkkaan harkitun valikoiman erilaisia tekniikoita. Ne muodostavat keskenään siistin ja yhteensopivan paketin, joita yhdessä tasossa on noin kymmenen. GG on täsmätyökalu vain ja ainoastaan yhteen tarkoitukseen, ja se on kadulla maassa puolustautuminen. Monelle itsepuolustuslajin harjoittelijalle mattojuttujen harjoittelu voi tuntua epämiellyttävältä, koska kontakti toiseen ihmiseen ei tunnu luonnolliselta, sen enempää kuin matossa nuhjaaminenkaan. Tosiasiat täytyy kuitenkin muistaa eikä itsepuolustuksen harjoittelu voi olla aina mukavaa ja kivaa. Itsepuolustustilanne on aina ääritilanne ja itsensä puolustaminen aidoissa tilanteissa on aina epämiellyttävää. Ground Game -seminaareja voisi suositella myös heille, jotka inhoavat mattopainia. Konsepti keskittyy yksilön turvallisuuteen ja haluun oppia puolustamaan itseään monipuolisesti.

 

Artikkeli julkaistu FightSport -lehdessä 2/2007

 

 

 

Sensido

> Richard Dimitri tuli Euroopan kiertueellaan Suomeen pitämään

> pääkaupungin poliisin valmiusryhmälle oman seminaarin. Rysky päätti käyttää tilaisuutta hyväksi ja järjestää neljän

> tunnin avoimen seminaarin Sipoossa sunnuntaina 14.10.

> Paikalla oli noin 30 kiinnostunutta, näistä yksi oli tullut seminaarin

> Ruotsista ja toinen Saksasta.

> Lähes kaikki raiskaukset, tappelut, pahoinpitelyt ja ryöstöt

> tapahtuvat luonnollisesti lähietäisyydeltä. Lähietäisyys on yksi

> tärkeimmistä ja silti yksi vähiten käsitellyistä etäisyyksistä itsepuolustuslajeissa.

> Seminaarissa käytiin läpi mm:

> - Puolustautuminen yleisimpiä katutilanteissa tapahtuvia hyökkäyksiä

> vastaan.

> - Potentiaalisen väkivaltatilanteen hallinta

> - Havainnointi ja "sanoista tekoihin" siirtymisen huomaaminen.

> - Ennaltaehkäisevän hyökkäyksen tehokas toteuttaminen

> - Yllätystilanteissa toimiminen

> - Senshidon fyysisen vastaiskun 5 periaatetta

> Senshido-konseptiin kuulu se, että vastustajaa pyritään vaikuttamaan

> osumalla joko silmiin tai kurkkuun, nämä ovat ensisijaiset kohteet,

> muut kohteet ovat toissijaisia.

> Lisäksi pyritään toiminaan lähellä vastustajaa jolloin tälle ei jää

> tilaa esim. saada voimaa lyönteihinsä.

> Senshidossa ei ole valmiita tekniikoita joita toistettaisiin tuhansia

> kertoja, ideana on harjoitella oppilaan kykyä reagoida tilanteeseen

> kuin tilanteeseen nopeasti ja tehokkaasti. Tällöin on tärkeää

> yllättävä tekniikka lähimpään kohteeseen. Tyyppilisiä teknikoita ovat

> sormien tunkeminen silmiin, korvan pureminen irti päästä tai avokämmen

> iskut henkitorveen.

> 

> Neljän tunnin seminaarissa Richard Dimitri kertoi paljon todellisen

> elämän tapahtumista ja harjoiteltiin sopivasti. Kaikilla tuli hiki.

> 

 38 vuotias Richard Dimitri aloitti kamppailulajien harjoittelun 1975.

> Hän on toiminut aktiivisesti ohjaajana vuodesta 1987. Hänen

> kokemuksensa kamppailulajien lisäksi on tullut mm. henkivartijana ja

> järjestyksenvalvojana toimimisesta. Hän on noussut minimaalisen

> mainonnan avulla RBSD (Reality Based Self Defense) maailman johtaviin

> nimiin ja häntä pidetään tuon alan innovaattorina ja pioneerinä. Hänen

> kuuluisaa Shredder-konseptia on kutsuttu kamppailumaailman puuttuvaksi

> lenkiksi muiden itsepuolustuskouluttajien toimesta.

Thainyrkkeyly

13.1.2007 pidettiin Jarkko Steniuksen vetämä thainyrkkeilyn tutustumisseminaari. Thainyrkkeilyn pääteemat käytiin läpi ja erilaisia tekniikoita kokeiltiin. Osallistujia noin 10 kpl.

 

Kahvakuula

Toimintamme alussa pidettiin Martti Napparin vetämä kahvakuula seminaari. Paikalla oli noin kymmenkunta innokasta harjoittelijaa. Kahvakuula on edelleen mielenkiintoinen, tehokas ja toimiva koko kropan treeniväline. Aiheesta lisää esim. www.harjoittelu.net josta mm. seuraava juttu:

Girya tunnetaan lännessä parhaiten nimellä kettlebell. Se on yksi varhaisimmista voimaharjoittelussa käytetyistä välineistä, niin idässä kun lännessäkin. Kiinassa on käytetty jo satoja vuosia vastaavanlaista, suorakaiteen muotoista, punnusta. Venäjällä giryan ympärille kehitettiin oma lajinsa, Girevoy Sport ( GS ) jossa kilpaillaan kahdessa nostomuodossa ( tempaus, rinalleveto/työntö ).

Martti Nappari on suunnitellut ja valmistanut nykyiset myynnissä olevat, sekä ensimmäiset Suomessa myydyt kuulat ( 1998 ). Hän on myös kehittänyt niiden ympärille perustuvan harjoittelukokonaisuuden, sekä kouluttanut ohjaajia. Muutaman viimevuoden aikana  kuulilla harjoitelus  on tullut "hitti", josta löytty paljon tietoa googlettamalla. 

Girya- kuulilla  harjoittelu sopii erinomaisesti kampailulajien ja maila- ja pallopelien harrastajille, sekä voimailijoille ja kestävyysurheilijoille, koska harjoittelua voidaan soveltaa kunkin lajin vaatimuksiin. Se on optimaalinen väline myös kotitreenareille koska:

·         Hinta - hyöty suhteessa se on edullisin markkinoilla oleva väline.

·         Useammankin kuulan saa helposti varastoitua komeroon tai muuttolaatikkoon,

·         Kuula  on täysin huoltovapaa, ja se kestää käytännössä ikuisesti, seuraavillekin sukupolville.

Kun teidät mitä teet voit Giryan avulla korvata kaikki kalliit aerobiset laitteet (cross trainerit, juoksumatot, soutulaitteet, kuntopyörät), ja kuntosalilaitteet.

 Harjoittelumuoto kehittää seuraavia ominausuuksia:

  voimaa

nopeutta

lihaskestävyyttä

 hapenottokykyä

tasapainoa

 notkeutta

liikkuvuutta

 koordinaatiota

 kykyä rentoutua

  Millainen kuula sopii parhaiten  monipuoliseen harjoitteluun? 

Sen tulee kestää heittoharjoittelua

Siinä on käytön kannalta riittävän pitkä kahva, jotta myös 2-käden liikkeiden tekeminen on mahdollista

Siinä on oltava riittävän paksu kahva, jotta se kehittää otevoimaa.

 

 

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/34854-ruokavalio-jolla-valtat-kaikki-pahimmat-sairaudet

Uuden tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalio on varsinainen ihmedieetti. Tällaiseen johtopäätökseen ovat päätyneen firenzeläisen yliopiston tutkijat, kertovat brittilehdet.

Tutkijoiden mukaan Välimeren dieetti suojaa ihmistä kaikilta pahimmilta sairauksilta: syövältä, sydänsairauksilta, Parkinsonin taudilta ja Alzheimerin taudilta.

Tutkijat tarkastelivat 12:a kansainvälistä tutkimusta ja käyttivät yhdeksän pisteen asteikkoa arvioidessaan, miten tarkasti yhteensä 1,5 miljoonaa vapaaehtoista noudatti Välimeren ruokavaliota. Seurantajaksot vaihtelivat kolmesta 18 vuoteen. Suurimmat pisteet saaneilla oli pienempi todennäköisyys kuolla mistä syystä tahansa tai sairastua merkittävään krooniseen sairauteen.

Välimeren dieettiä pidetään terveellisenä, koska se sisältää paljon vihanneksia ja hedelmiä, kalaa, pähkinöitä, täysjyvää ja hyvänlaatuista rasvaa, kuten oliiviöljyä. Ruokavaliossa on puolestaan vain vähän punaista lihaa ja maitotuotteita.

Alkoholia, erityisesti punaviiniä, suositellaan, mutta kohtuudella.

Välimeren dieetti noudattelee sellaista ruokavaliota, jota Välimeren alueen asukkaat ovat noudattaneet jo iät ja ajat.

 

 

Voimatreenit kannattavat vielä iäkkäänäkin

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article302828.ece?s=u&wtm=medi-24062009

 

 

 

Pikajuoksun lajisuorituskyky heikkenee keskimäärin noin puoli prosenttiyksikköä vuodessa 35.– 40. ikävuoden jälkeen. 70-vuotiaiden veteraaniurheilijoiden maksimaalinen juoksunopeus vastasi silti 30 vuotta nuorempien harjoittelemattomien henkilöiden tasoa, selvisi väitöstutkimuksessa.

Tutkimukset urheilijoilla ovat osoittaneet, että säännöllinen voima- ja kestävyysharjoittelu voi ylläpitää lihasten ja hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa pitkälle vanhuuteen asti. Edelleen on kuitenkin epäselvää, missä määrin nopeussuorituskyvyn heikkenemistä, jota pidetään yhtenä kriittisenä vanhenemismuutoksena, voitaisiin vastustaa asianmukaisen harjoittelun avulla.

Veteraaniurheilijat koekaniineina

Ikääntyvät urheilijat tarjoavat tutkijoille vanhenemismallin, jossa fysiologiset muutokset ovat selvemmin yhteydessä biologiseen vanhenemiseen kuin elimistön vajaakäyttöön ja kroonisiin sairauksiin.

 

Eri-ikäisten urheilijoiden vertailun tulokset viittaavat siihen, että keskeinen mekanismi on lihasmassan väheneminen. Se ilmenee erityisesti nopeiden lihassolujen koon pienenemisenä. Maksimijuoksussa tämä rajoittaa ponnistusvoimaa lyhyen kontaktivaiheen aikana ja sitä kautta lyhentää askelpituutta. Tulokset viittaavat myös siihen, että pikajuoksusuorituksen heikkeneminen iän myötä johtuu osittain elimistön kyvystä tuottaa energiaa ilman happea.

Nopea lihassolukko pienenee, mutta voimat säilyvät

Alaraajojen lihasten voimantuottonopeuden hidastuminen näyttäisi kytkeytyvän nopean lihassolukon pienenemisen lisäksi heikentyneeseen kykyyn aktivoida lihasta. Vastoin aikaisempia havaintoja pikajuoksijoiden nopea voimantuottokyky säilyi kuitenkin erittäin hyvin suhteessa maksimivoimaan. Veteraanipikajuoksijoilla ei havaittu reiden tai pohkeen lihaskimppujen pituudessa ikään liittyvää lyhenemistä, mikä yleensä hidastaa lihaksen supistumisnopeutta. Lihassolujen pinta-alaan suhteutettu voima ja supistumisnopeus eivät myöskään muuttuneet iän myötä.

 

Keskeinen mekanismi on lihasmassan väheneminen, mikä ilmenee nopeiden lihassolujen koon pienenemisenä.

 

Interventiotutkimus osoitti, että yhdistämällä maksimi- ja nopeusvoimatyyppisiä harjoitteita lajinomaiseen juoksuharjoitteluun voidaan edelleen parantaa voima- ja nopeusominaisuuksia, nopeiden lihassolujen kokoa ja mahdollisesti myös lihaksen nopeaa aktivointikykyä. Valmennuksen näkökulmasta vaikuttaa siltä, että intensiivisiä voimaharjoitteita kannattaa sisällyttää ikääntyvien urheilijoiden harjoitusohjelmiin.

Heikentynyt kyky nopeisiin koordinoituihin liikesuorituksiin on tärkeä taustatekijä iäkkäiden ihmisten liikkumis- ja tasapainovaikeuksissa. Tästä syystä voidaan suositella, että myös tavallisten kuntoilijoiden ja aikaisemmin harjoittelemattomien keski-ikäisten ja iäkkäiden ihmisten liikuntaohjelmiin liitetään nopeusvoimatyyppisiä harjoitusärsykkeitä.

Pikajuoksijat tutkittiin

LitM Marko Korhonen tutki väitöskirjatyössään ikään liittyviä eroja maksimaalisessa juoksunopeudessa, voimantuotto-ominaisuuksissa, lihasrakenteessa ja anaerobisessa energiantuotossa 17-88-vuotiailla pikajuoksijoilla. Tutkimus koostui kahdesta havainnoivasta poikittaistutkimuksesta ja yhdestä kokeellisesta, 20 viikon harjoittelututkimuksesta, joihin osallistui yhteensä 173 urheilijaa.

Korhosen gerontologian ja kansanterveyden väitöskirja ”Effects of aging and training on sprint performance, muscle structure and contractile function in athletes” (Ikääntymisen ja harjoittelun vaikutukset nopeussuorituskykyyn, lihasten rakenteeseen ja voimantuotto-ominaisuuksiin urheilijoilla) tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 27.6.2009. Vastaväittäjänä professori Per Aagaard Odensesta, University of Southern Denmark.

 

Daily Mail listasi yleisesti huonoina pidettyjä tapoja ja niiden hyviä puolia.
Vihaisuus
Vihanhallintaan kehottavien neuvojen pohjalla on usein verenpaineen nousu, joka saattaa nousta agressiivisten tunteiden jyllätessä. Carnegie Mellon yliopisto Pittsburgissa havaitsi tutkimuksessaan, että ihmiset, jotka reagoivat ärsytyksiin ja erittäin stressaaviin tilanteisiin ilmaisemalla vihantunteitaan (kohtuullisissa mittasuhteissa), säilyttivät verenpaineensa tasaisempana ja erittivät vähemmän kortisolia eli stressihormonia kuin ne, jotka reagoivat vastaavissa tilanteissa pelolla tai piilottivat tunteensa.
Oleellista on päästää höyryjä välillä ulos, jos sen tekee muita loukkaamatta ja vahingoittamatta. Tutkijoiden mukaan liiallinen pelokkuus, tunteiden patoaminen ja turhautuminen lisäävät sterssihormonia, joka vaikuttaa osaltaan myös sydämen terveyteen.
Pelaaminen
Pleikkari voi olla parempi vaihtoehto kuin passiivinen television tuijottelu sohvalla. Erityisesti lasten pelaamista ja sen kestoa täytyy tarkkailla, mutta tutkijoiden mukaan aktiivista osallistumista ja liikkumista vaativat pelit voivat toimia liikunnan tavoin terveyttä edistävinä.
Kiroilu
Brittitutkijoiden mukaan kiroilu auttaa kestämään kipua. Tutkijat testasivat 64 oppilaan testissä, kuinka kauan he pystyivät pitämään käsiään jäisen veden alla. Kiroilulla oloaan helpottaneet pystyivät pitämään käsiään jäävedessä 40 sekunttia kauemmin kuin lievemmillä keinoilla sinnitelleet.
Synnytyksissa kiroilun kerrotaan myös tehonneen tuskaiseen oloon.
Laiskottelu
Daily Mailin haastatteleman lääkärin ja tutkija Peter Axtin mukaan ihmiset, jotka heräävät aina aikaisin ja pitävät itsensä kiireisenä koko päivän, elävät hitaampaa elämänrytmiä suosivia lyhyemmän elämän. Axtin mukaan riittävä laiskottelu on avainasemassa pitkän elämän salaisuudessa.
- Tuhlaa puolet vapaa-ajastasi, hän kehottaa.
Tutkijan mukaan päiväunet ovat parempi vaihtoehto kuin vaikkapa ylimääräisen ajan käyttäminen tenniksen pelaamiseen. Myös yli 50-vuotiaiden ei tutkijan mukaan kannattaisi enää rehkiä lenkkipolulla nuoruuden päivien tapaan, sillä keski-iän jälkeen elimistö tarvitsee enemmän energiaa solujen uudistumiseen ja sitä kautta sairauksien estämiseen.
Laiskottelun hyöty on todettu myös tutkimalla villien ja vangittujen eläinten elinkaarta. Savannilla villinä elävä leijona elää keskimäärin kahdeksan vuotta, mutta voi elää peräti 20 -vuotiaaksi eläintarhassa. Samoin jääkarhut saattavat elää vangittuna 20 vuotta pidemmän elämän kuin vapaat yksilöt.
Laiskottelun yhteydessä harrastettava haaveilu ja mietiskely aktivoivat aivoja ja auttavat käsittelemään kokemuksia.
Stressaaminen
Vakavissa ja vaikeissa tilanteissa kuten esimerkiksi aivioerovaiheessa immuniteettitaso saattaa kovan stressin vuoksi madaltua ja altistaa erilaisille sairauksille. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että lyhytaikainen ja siedettävä stressi edistää muistia ja uusien asioiden omaksumista.
Stressihormoni kortisoli vaikuttaa aivojen osiin, jotka vaikuttavat oppimiseen ja tunteiden käsittelykykyyn. Laiskottelun opettelu aktiivisuuden rinnalla olisi tärkeä oppi.
- Stressi vaikuttaa ihmisiin sekä haitallisesti että suojaavasti. Suoriutuaksemme paremmin, tarvitsemme kohtuullista stressiä, mutta liiallinen stressi taas alkaa vaikuttaa hidastavasti toimintakykyymme.
Kotitöiden välttely
Aiemmissakin tutkimuksissa on todettu, että liian kliininen koti heikentää vastustuskykyä. Bristolin yliopiston tutkimus todisti, että vauvoilla, jotka elivät ensimmäiset kuukautensa ympäristössä, jossa käytettiin päivittäin vahvoja pesuaineita, oli kasvanut astmariski myöhemmässä vaiheessa.
Musiikin kuuntelu kovalla
Brittitutkijat kehottavat valitsemaan aika ajoin Black Sabbathin herkistelymusiikin sijaan ja säätämään volyymin suhteellisen kovalle. Ajoittainen kova musiikki tuottaa mielihyvää ja saa voimaan paremmin kuuntelun aikana ja jälkeenpäin. Hyvästä, kovaäänisestä musiikista saatava mielihyvä on lehden mukaan yhteydessä myös aivojen osiin, jotka säätelevät nälkää ja seksihaluja. Kun nämä tarpeet on tyydytetty, ihminen tuntee rauhallisuutta ja onnellisuutta.
Vuoteen sijaamatta jättäminen
Sijaamaton sänky ei välttämättä näytä siistiltä eikä sovi sisustukseen, mutta yöllä vuodevaatteisiin kertynyt hiki haihtuu paremmin avatussa vuoteessa. Pölypunkit eivät myöskään viihdy avoimessa kuivassa ympäristössä, jolloin sängyn petaamatta jättäminen vaikkapa työpäivän ajaksi on perusteltua.
NettiTieto Oy